Hästsemestern 2013

  

Hästsemester 2013

 

Här kommer en liten rapport från hästsemestern 2013. Vi utgick traditionsenligt från Bönarps gård lör 20/7 kl.05.30 på morgonen. Det är en sådan härlig förväntansfull atmosfär där på stallplan när folk anländer och gör i ordning sitt ekipage för denna tredagars färd.

I år var vi något färre deltagare än förra året, 7 st vagnsekipage varav 3 par och 4 enbet, och 6 st ryttare. Men även med detta antal deltagande blir det ett tåg som ringlar sig fram på vägarna och folk blir som vanligt nyfikna och stannar till och ställer frågor. Själv tycker man ju att tåget liknar något ur en dröm men det finns säkert en del som tycker att vi inte är riktigt kloka…

 

Första dagens fika var hemma hos självaste ansvarige för hästsemestern, Wåge Sjöberg, i Stibbarp. Därefter åkte vi mot Läxarp, Slögestorp och Jakobstad för att så småningom landa vid Ramsjöholms ridskola, där vi tog lunchrast. Därifrån tog vi sikte mot Skogslund och passerade Svartorps kyrka mitt under ett pågående bröllop, och roande nog så riktade flera av bröllopsgästerna kamerorna mot hästarna istället för kyrkporten! På eftermiddagen nådde vi Björkeryd där vi övernattade.

 

Dag två åkte vi mot Makebo, Hoknarp och Stora Björkudden. Första pausen tog vi i Ryd och fortsatte sedan mot Ängsholm, lunchpaus i Signesbo och färden gick vidare mot Fivleryd, Haurida och så stannade vi i Åsens By som vanligt för övernattning. På Åsens By har vi gemensam middag på kvällen och övernattning samt frukost på vandrarhemmet. Stämningen är väldigt avslappnad och gemenskapen stor, kvällen på Åsens By är alltid väldigt trevlig. Jag tror man slappnar av lite extra när man når Åsens By, allt är förberett så bra för både oss resenärer och hästarna så man kan bara njuta av kvällen.

 

Den sista dagen tog vi i år en liten längre runda, då dag 2 blev något kortare jämfört med andra år. Från Åsens By drog vi mot Laggarbo och Fågelkärr. Sista rasten på hästsemestern tar vi alltid på allmänningen i Lappland, Wåge tackar alla som deltagit och önskar oss alla välkomna nästa år. Efter rasten fortsatte vi mot Kularp, Lund och Siringe, över Flättinge där några av deltagarna droppade av och sedan hem till Bönarp. Detta år gjorde vi en resa på totalt ca 10 mil och vi hade värme och sol alla dagar. Hästarna klarar det bra, vid alla raster och lunchraster utom en enda hade vi tillgång till vatten och kunde svampa samt vattna hästarna ordentligt.

 

Vad kan man då säga mer om hästsemestern? Jo, att det är något alldeles särskilt underbart att höra hästarnas hovar mot marken, höra dem frusta förnöjsamt och färdas tillsammans med dem i vår vackra natur. Nu är det bara ett år kvar till nästa gång…. Vi ses där!

 

Rapport skriven av Anna Andersson